Yirmi yaş dişleri(yirmilik diş), genellikle sürebilmeleri ve normal kapanışa gelebilmeleri için çene kemiğinde yeterli bölgesi bulunmayan, en arkada bulunan üçüncü büyük azı dişlerdir.Yirmilik dişler, dişlerin sürme sıralamasında çene kemiğinde en son süren dişlerdir ve diş germi meydana geldiyse toplamda dört adet yirmilik diş bulunmaktadır.
Gömük 20lik dişler, çene kemiğinde çepeçevre kemikle örtülü olarak tam gömülü veya yarısı kemik ile çevrili yarısı da diş eti ile kapanmış vaziyette yarı gömülü olarak bulunabilir.
20 yaş dişi, yarı gömülü olması durumunda, dişin tam sürememiş kısmını kapatan ‘kapüşon’ adı verilen dişetinin genellikle gıda birikimi(food impaction) sorası iltihaplanması sonucu şiddetli ağrı ve şişlik yaşanabilmektedir.
Tam gömülü veya yarı gömülü 20 yaş dişleri, öndeki dişleri ittirerek ortodontik problemlere yol açabilmekte veya öndeki diş ile arada temizlenemeyen bir alan oluşturup komşu dişte çürüklere/kök erimelerine neden olabilmektedir.
Bu tip semptom ve komplikasyonlar görüldüğünde yirmi yaş dişlerinin uzman hekim tarafından çekimi önerilmektedir. Bazı durumlarda ileri de yaşanabilecek problemlerin önüne geçilebilmesi amacıyla semptom olmaksızın da 20 yaş dişlerinin çekimi önerilebilmektedir. Yirmi yaş dişlerinin çekim uygunluğuna ancak röntgen eşliğinde detaylı uzman muayenesi sonrası karar vermek mümkündür.