Kanal tedavisi (Endodonti Tedavisi) ; dişin canlı dokusu olan pulpayı etkileyecek çürüklerin, diş kökünde oluşan enfeksiyonların ya da travma almış dişlerin tedavisinde uygulanan ve dişin canlı/enfekte olmuş dokusunun(diş sinirinin) uzaklaştırılarak kök kanal sisteminin dezenfekte edilmesi ve çevre dokularla uyumlu bir biomateryal ile doldurulmasını kapsayan teknikler bütünüdür.
Kanal tedavisi uygulanmasındaki temel hedef; geriye kalan diş dokusunu kaplama(e-max kron veya monolitik zirkonyum) veya estetik biomimetik fiber destekli dolgu yöntemleriyle kullanabilmek amacıyla kemik içi implant’a alternatif olarak diş kökünün çene kemiği içerisinde kalabilmesini sağlayabilmektir.
Kanal tedavisi ile pulpa enfeksiyonuna bağlı diş ağrısı ortadan kaldırılabilmekte, kök kanal sisteminden çene kemiğine yayılıp lezyona neden olan/olabilecek enfeksiyonlar iyileştirilebilmekte
ve diş dokusu restore edilebilir vakalarda diş çekimi engellenebilmektedir. Dişte doku kaybı fazla olan ve restore edilmesi mümkün olmayan dişlerde ise çekim kararı verilebilmektedir.
Kanal tedavisi ötelendiğinde, çözülmesi daha zor ve çevredeki sağlıklı dokularında hasar almasına neden olabilecek komplike problemler(diş apsesi, spontan diş ağrısı, diş çevresinde şişlik, kök ucunda lezyon/iltihap/kist) meydana gelebilmektedir.
Diş ağrısına neden olabilecek bir çok faktör olduğu için sebebin endodontik/peridodontal veya fonksiyonal kaynaklı olduğunun tespiti endodonti uzmanı (kanal tedavisi uzmanı/endodontist) muayenesi sonrasında sağlıklı olarak sağlanabilir.