Diş Eti Çekilmesi ve Periodontitis.
Periodontitis adı verilen; diş eti ve çevre kemik dokunun
iltihaplanması/hastalığında önlem alınmadığında dişleri çevreleyen kemik
ilerleyici bir şekilde yıkıma uğrayabilmekte ve kemik tarafından desteğini
kaybeden ve kemiğe bağlanmasını sağlayan ataşmanları enfeksiyon nedeniyle
yıkıma uğrayan diş eti dokusu çekilmektedir.
Peridodontitis tedavi edilmeyip ilerlemeye devam ettiği
durumlarda yalnızca diş eti çekilmesi ile kalmayıp, kemiğin ileri derece
kaybına bağlı olarak dişlerin sallanarak kaybedilmesine kadar gidebilmektedir.
Diş eti çekilmesi ve kemik erimesi varlığında önemli olan
başlangıç periodontal tedavi metodları ile hastalığa neden olan etmenlerin diş
eti ve çevresinden uzaklaştırılması sonucunda hastalığın ilerleyici yapısının
kontrol altına alınması, hasasiyetin azaltılması ve düzenli takipler ile
durumun stabilizasyonu hedeflenmektedir.
Küretaj veya flap cerrahisi işlemleri ile bakteriyel yükün
azaltılarak enfeksiyonun kontrol altına alınması sonrası geri dönüş görülmeyen
çekilme bölgelerinde ise serbest diş eti grefti(bağ dokusu grefti),
mikrocerrahi diş eti tünel operasyonu gibi ileri periodontal cerrahi
operasyonlar(diş eti cerrahisi operasyonları) ile uygun bölgelerde diş eti
dokusu yeniden kazandırılmaya çalışılmaktadır.
Peirodontitis haricinde, ileri seviye diş sıkma ve
gıcırdatma(bruksizm) varlığı, diş etine zarar verici şekilde sert fırçalama
alışkanlığı, fazla sigara kullanımı, dişlerin çene kemiği içerisinde çapraşık
dizilimine bağlı olarak kapanışta fazla kuvvet alıyor olması gibi sebepler de
diş eti çekilmesine neden olabilmektedir.
Bu sebeple, diş eti çekilmesinin tedavisinde öncelikli
olarak, tüm bu olası etmenler göz önünde bulundurulmalı ve diş sıkma var ise
masseter botoksu ve gece plağı kullanımıyla tedavi edilerek; çapraşıklıklar var
ise ortodontik veya protetik olarak düzeltilerek, travmatik fırçalama var ise
doğru fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı ve diş eti dokusunun kendisini
toparlama miktarı takip edilerek ileri cerrahi tekniklere karar verilmelidir.
Diş etlerinin enflamasyonu ve genel sistemik duruma bağlı bir çok sebepten meydana gelebilmektedir. Gingivitis/periodontitis gibi diş eti ve çevresini kapsayan iltihaplar ile beraberinde seyreden çeşitli sistemik hastalıklar kendisini diş eti kanaması ve diş eti şişmesi şeklinde gösterebilmektedir.
Fırçalama rutininin yetersiz ve fırçalama tekniğinin yanlış olmasına bağlı plak birikimi, işlenmiş gıdalarn çok tüketimine bağlı olarak dişten zor uzaklaştırılabilen plak(tartar) varlığı, hamilelik sırasında değişen hormonal dengeye bağlı olarak diş etlerinin etkilenmesi, zamanında temizlenmeyen diş taşlarının diş etlerinde enfeksiyona yol açarak gingivitis ve periodontitis oluşturması diş eti kanaması ve diş eti şişliğine yol açabilmektedir.
Diş etlerinde ağrı, şişlik, kanama ve kızarıklık durumunda mutlaka diş hekimine başvurulması, olası bir diş eti hastalığı probleminin erkenden çözümü için büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle sigara içen bireylerde sigaranın kanamayı baskılayarak diş eti rahatsızlıklarını gizleyebilmesi sebebiyle rutin 6 aylık diş hekimi kontrolleri çok önemlidir.
Diş eti hastalığı röntgen ve ağız içi muayene ile tespit edildikten sonra, diş taşları; detertraj ve küretaj işlemleri ile diş eti hastalıkları ve cerrahisi uzmanı(periodontoloji uzmanı)tarafından uzaklaştırılarak bakteriyel yük azaltılmakta ve gerekli görülen diğer uzman tedavilerinin kombinasyonu ile diş etleri yeniden eski sağlığına kavuşturulmaktadır. Bu tedavi sürecinde hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi tedavinin başarısını sağlamada çok büyük bir önem taşımaktadır.
Pembe estetik(diş eti estetiği); gingivektomi ve gingivoplasti işlemlerinin kombinasyonu ile periodontoloji(diş eti hastalıkları ve cerrahisi) uzmanı tarafından gerçekleştirilen ve diş etinin pembe görünümü ile dişlerin beyaz görünümü arasındaki maksimum estetik ve uyumu amaçlayan bir kozmetik diş hekimliği alanıdır.
Gingivitis(diş eti iltihabı) ve periodontitis(diş eti çevre dokularının kemikle beraber iltihabı) bulunmayan sağlıklı bireylerde, Yaprak porselen(E-max lamine) ve Zirkonyum kaplama uygulaması öncesinde , dişler ve diş etleri arasında güzel bir harmoni yakalayarak istenilen gülüş dizaynını yapabilmek için doğru ölçümler sonrasında pembe estetik(diş eti estetiği) uygulamaları sıklıkla yapılmaktadır.
Bunun yanı sıra, gülme veya konuşma sırasında diş etlerinin idealden fazla görünmesi (gummy smile) durumunda; gummy smile botoksu(gummy smile botox) uygulaması ile lip repositioning(dudak yeniden konumlandırma) operasyonu kombine edilerek, diş eti gülümsemesi (gummy smile) ortadan kaldırılabilmektedir.
Diş etleri kızarık (eritemli), şiş (ödemli) ve kanamalı olan hastalarda öncelikli olarak detertraj ve küretaj işlemleri ile diş eti hastalığına neden olan etmenler ortadan kaldırılmakta; diş eti dokusu sağlıklı bir duruma ve görünüme kavuştuktan sonra gerekli ölçümler yapılarak pembe estetik uygulamalarına geçilmektedir.
Diş eti seviyeleri aynı hizada bulunmayan, diş etlerinde çekilme bulunan, gülme sırasında diş etleri normalden fazla gözüken(gummy smile) hastalarda pembe estetik(diş eti estetiği) uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir.